Manja slova Veća slova RSS
>

Cetinje 19. jun 2015. godine

Saopštenje sa prve sjednice novog sastava nacionalne komisije za UNESCO

Saopštenje sa prve sjednice novog sastava nacionalne komisije za UNESCO
Datum objave: 20.06.2015 11:14 | Autor: Ministarstvo kulturre

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna komisija za UNESCO Crne Gore održala je juče u Ministarstvu kulture na Cetinju, svoj prvi sastanak u novom sastavu na čelu sa prof. Branislavom Mićunovićem. Komisija je razmotrila i usvojila Poslovnik o radu, razmatrala je pitanje osnivanja programskih odbora, aktuelne i prioritetne teme u ovoj godini, s posebnim osvrtom na organizaciju proslave povodom 70 godina od osnivanja UNESCO, koja će se održati 16. novembra 2015. godine.

Na dnevnom redu Komisije bilo je i pitanje zaštićenih UNESCO područja (Prirodno i kulturno – istorijsko područje Kotora i NP Durmitor sa basenom rijeke Tare), kao i pregled aktivnosti u procesu evaluacije dvije nominacije za UNESCO listu svjetske baštine (Istorijsko jezgro Cetinje i Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici). Komisija je razmatrala i pitanja od značaja za rad same Organizacije i pripremu za Generalnu konferenciju UNESCO koja se održava u novembru ove godine u u Parizu. Pored navedenog, Komisija je donijela Odluku o izboru 15 kandidata od 47 prijavljenih u okviru programa Mladi profesionalci 2015, koji daje mogućnost zaposlenja naših mladih ljudi u sjedištu Organizacije ili nekoj od njenih kancelarija u svijetu. Komisija je razmotrila i druga pitanja od značaja i zakazala naredni sastanak za 20. jul, kada će se definisati program proslave UNESCO jubileja, te predložiti programske aktivnosti za narednu godinu iz oblasti djelovanja Organizacije (obrazovanje, nauka i kultura).

Prva Nacionalna komisija formirana je Odlukom Vlade u aprilu 2008. godine, a od tada je izvršena izmjena i dopuna njenog sastava 2011. i 2015. godine, a u novom sastavu su:

 

1) prof. Branislav Mićunović, predsjednik;
2) prof. dr Sanja Vlahović, zamjenica predsjednika;
3) Mubera Kurpejović, članica;
4) prof. dr Jovan Mirković, član;
5) dr Veljko Radulović, član;
6) prof. dr Bojka Đukanović, članica;
7) prof. dr Mihailo Burić, član;
8) prof. dr Ilija Lalošević, član;
9) Nada Drobnjak, članica;
10) Anastazija Miranović, članica;
11) Jelena Đurović, članica.

Nacionalna komisija za UNESCO, kao savjetodavno tijelo Vlade Crne Gore obavlja sljedeće poslove:

 

- koordinira i unapređuje aktivnosti i saradnju ministarstava i državnih organa i institucija nadležnih za donošenje i sprovođenje mjera i aktivnosti Crne Gore u okviru saradnje sa UNESCO;
- omogućava uspostavljanje direktne veze između UNESCO i obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori;
- utvrđuje prioritete i efikasne metode na planu razvoja i jačanja saradnje Crne Gore sa UNESCO;
- informiše Vladu o ciljevima i aktivnostima UNESCO i kontinuirano prati i analizira sprovođenje predloženih mjera
- utvrđuje budžet za sprovođenje različitih aktivnosti Nacionalne komisije u saradnji sa UNESCO.