Manja slova Veća slova RSS
>

Otvorena izložba “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta”

Otvorena izložba “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta”
Datum objave: 16.05.2017 11:01 | Autor: Uprava za zaštitu kulturnih dobara

Ispis Štampaj stranicu


Izložba “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta”, koju je organizovala Uprava za zaštitu kulturnih dobara u susret Danu nezavisnosti Crne Gore, otvorena je u Ministarstvu kulture na Cetinju. Izložba je svojevrstan mozaik reprezentativnih kulturnih dobara Crne Gore predstavljen putem odabranog foto materijala iz dokumentacionog fonda Uprave.

Otvarajući izložbu dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, naglasila je da su “tradicija, znanje, kreativnost, raznolikost, prožimanje, neodvojivost materijalne I i nematerijalne kulture, kontinuitet, prenos s generacije na generaciju, ponos, osjećaj pripadnosti/identiteta, poštovanje, razumijevanje, razmjena, interkulturalni dijalog, komunikacija s prirodom, univerzumom, čovjekom –ljubav…ključne su “kockice” crnogorskog identitetskog kulturnog mozaika,koji se permanentno nadograđuje, redefiniše, nanovo konstituiše”

Miiranović je istakla da raznolikost kulturne baštine Crne Gore i njenih kulturnih dobara najbolje reprezentuju kontinulani, identitetski tok trajanja crnogorske države. Multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost ovdašnjih prostora ključni su indikatori viševjekovnog formiranja svojevrsnog „mozaika“ crnogorskog identiteta. Kulturološka heterogenost stvaralačkih praksi i prožimanje amalgamiranih diferentnih kulturnih slojeva na ovom tlu, predstavljaju Crnu Goru kao jedinstven kulturni prostor supstituisan zajedništvom različitosti.

“Izložbom smo željeli predstaviti dio bogatog, jedinstvenog mozaika crnogorskog kulturnog identiteta, satkanog različitošću njegovih sastavnih djelova. Činjenica je, da je identitet nemoguće odrediti ukoliko se ne postavi u relaciju s drugim/a, u neku vrstu konkurentskog odnosa. I doista, crnogorska kulturna baština i njena reprezentativna kulturna dobra su one vrijednosti koje ravnopravno s drugima, konkurentno unosimo u zajednicu evropskih naroda/država, kao kvalitativni doprinos i svojevrsnu posebnost” , kazala je direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Izložbu “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta” čini 40 različitih/samostalnih priča, ispričanih kroz ekspoziciju odabranih fotografija markantnih kulturnih dobara Crne Gore iz dokumentacionog fonda Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Izložba će biti otvorena do 1. juna 2017. godine u Ministarstvu kulture.