Manja slova Veća slova RSS
>

Evropski identitet, naša snaga

Evropski identitet, naša snaga
Datum objave: 20.07.2017 10:43 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Svečanost posvećena arheološkim nalazima otkrivenim tokom polaganja podmorskog kabla u okviru evropskog projekta interkonekcije Crna Gora-Italija održana je juče u Perastu.

Na svečanosti su govorili predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, ministar kulture prof. mr Janko Ljumović, direktor italijanske TERNE, Luiđi Feraris, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastazija Miranović.

U svom obraćanju, predsjednik Evropskog parlamenta, Tajani je istakao: “Identitet nije samo priča ovog trenutka. Identitet je u istoriji, identitet je u civilizaciji, i u našim zajedničkim vrijednostima.”

“Kada dođe do pozitivnog ukrštanja naroda i kultura onda možemo govoriti o pravom zajedničkom identitetu. Zato vjerujem da Crna Gora treba da bude dio nase Evropske unije. To nije ekonomsko pitanje. To je pitanje civilizacije i identiteta. Današnja ceremonija nadilazi pronalazak amfora koje će biti izložene u nekom muzeju, gdje će im se diviti turisti. Ovo je prava demonstracija da kulturni identitet postoji. Evropa će imati razlog da nastavi da postoji i da se bobori protiv većih izazova, samo ako uspije da očuva svoj identitet, upravo onako kako su ga Crnogorci sačuvali. Identitet je ono što omogućava da vodite dijalog sa drugim narodima i religijama. U identitetu je naša snaga. Samo onaj ko nema identitet zatvara se u sebe, okružuje se zidovima i plaši se. Mi ne želimo da se plašimo već želimo da zajedno sa Crnom Gorom Evropa postane jedan od važnih protagonista na svjetskoj sceni. To možemo uraditi samo ako vjerujemo u naše vrijednosti, naš identitet i našu civilizaciju,” dodao je predsjednik Tajani.

“Pored brojnih materijalnih i nematerijalnih dokaza naše prošlosti, siguran sam da će ovaj podmorski lokalitet sa svojim pokretnim arheološkim sadržajem, doprinijeti na nov način razvoju kulturnog turizma u Crnoj Gori. Takođe, kroz adekvatnu prezentaciju nalaza, svakako će se doprinijeti i upotpunjavanju već prepoznate kulturne i turističke ponude Područja Kotora i Boke Kotorske, kao mjesta koje je, zahvaljujući svojoj univerzalnoj vrijednosti upisano na Listi svjetske kulturne i prirodne baštine. Cijeneći argumente profesionalizma, nauke i struke, podvlačim važnost, ovog i drugih projekata koje realizujemo, ili ćemo realizovati sa partnerima iz Italije i drugih evropskih država, da zajedno svjedočimo vrijednosti evropskog kulturnog identiteta,” rekao je ministar Ljumović.

,,Ponosni smo što smo učestvovali u ponovnom iznošenju artefakte koji su bili na dnu mora punih 2000 godina. To nam govori koliko je Jadransko more bilo strateški važno ne samo u našem okruženju već i za cijeli Mediteran i Evropu. Pronalazak artefakata je jako važan za Italiju i Crnu Goru, sve će više povezivati Italiju sa Balkanom i doprinijeće razvoju infrastrukture što je važno za razvoj jedne države", naveo je direktor TERNE Luiđi Feraris.

„Arheološki podvodni nalazi odnose se na određeni broj amfora, antičkih tegula i fragmenata amfora. Karakteristika ovog arheološkog depozita uslovljena je specifičnošću podvodnog ambijenta. Preliminarne analize ukazuju da se izvađene amfore mogu smjestiti u hronološki okvir od kraja III vijeka prije nove ere do III, IV vijeka nove ere. Njihova distribucija odvijala se cijelim Sredozemljem, po istočnojadranskoj, maloazijskoj i sirijskoj obali, a na našim lokalitetima zastupljeno je nekoliko morfoloških podvarijeteta. Obzirom da je većina amfora slične hronološke pripadnosti pronađena na relativno malom području, nije isključena mogućnost brodoloma na ovim lokacijama,“ rekla je u svom obraćanju direktorica Uprave Anastazija Miranović.

Realizacija međudržavnog projekta izgradnje elekto-energetske interkonekcije između prenosnih mreža Crne Gore i Italije, tokom 2016.godine počela je pripremnim radovima za postavljanje energetskog kabla. Tom prilikom je na određenim lokalitetima crnogorskog primorja došlo do otkrića podvodnih arheoloških nalaza, koji su, zahvaljujući uspiješnoj saradnji subjekata angažovanih na ovom projektu adekvatno tretirani i zaštićeni – italijanskoj državnoj kompaniji TERNA, crnogorskim državnim institucijama - Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca , d.o.o. Herceg Novi , Ministarstvu kulture Crne Gore – Upravi za zaštitu kulturnih dobara i Centru za konzervaciju i arhoelogoju Crne Gore.

Arheološki nalazi se odnose na određeni broj amfora, antičkih tegula i više fragmenata amfora. Odgovoran, stručan i senzitivan odnos subjekata angažovanih na ovom značajnom i kompleksnom projektu, pokazuje i činjenica da je u dva navrata izmještana planirana trasa postavljanja kabla upravo zbog ovih nalaza, kao i permanentna, interaktivna saradnja sa nadležnim državnim institucijama. Radi adekvatne zaštite određeni broj amfora je izvađen iz mora i trenutno je u procesu/postupku desalanizacije, odnosno, sprovođenja odgovarajućih konzervatorskih mjera u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.